Urejanje akustike

Vsako leto bolj opažamo, da se zavest, da je prostor zares dokončan šele, ko je tudi akustično dovršen, čedalje bolj širi tudi v slovenskem okolju in tudi zaradi tega upamo, da časi, ko se je na akustiko pozabljalo celo pri projektih, neposredno vezanih na glasbo, počasi minevajo.

Zvok v prostoru je izredno pomemben dejavnik, ki ima na ljudi močan vpliv; ne le v smislu kvalitete izvajanja dejavnosti, ampak tudi na počutje in celo zdravje človeka. Tako akustična ureditev prostora ni več le nekaj, na kar je treba misliti pri koncertnih in podobnih dvoranah; morda še mnogo bolj pomembno je, da so akustično urejeni tisti prostori, kjer se najpogosteje zadržujemo. Zvok namreč na človeka vpliva fiziološko, psihološko, kognitivno in vedenjsko; zgolj poslušanje nekega zvoka lahko spodbudi izločanje določenih hormonov, vpliva na ritem srca, dihanje in možganske valove … Pogosto nahajanje (ali celo delo) v akustično neurejenem prostoru pa lahko (bolj ali manj neposredno) povzroči različne zdravstvene težave, npr. povišan krvni pritisk, povečan stres, okvare sluha in glasilk, slabo počutje …

V okviru akustike govorimo o primernosti nekega prostora za prenos zvoka – o njegovi akustični kvaliteti. Če je prostor akustično kvaliteten, ima brez uporabe elektroakustičnih naprav na vseh mestih zadovoljivo razumljivost govora (na to vpliva predvsem geometrijska oblika prostora skupaj z ustreznim odmevnim časom, ki ga dosežemo s pravilno izbiro in razporeditvijo absorpcijskih površin).

V našem podjetju za ureditev akustike v prostoru uporabljamo vrhunske akustične materiale portugalskega podjetja Artnovion in Bulgarskega podjetja Decibel. Pri urejanju akustičnih problemov vam lahko pomagamo z meritvami hrupa, odmevnega časa, faktorja razumljivosti (STI) … Poskrbimo za projektiranje, dobavo in montažo.

 

Tukaj si lahko ogledate slike urejanja akustike iz različnih področij.

Predvsem bo pripomoglo k lažji predstavi, nabiranju idej in lažji ter boljši komunikaciji, ko smo v procesu načrtovanja akustike za vaš prostor: 

>> Dropbox dostop do slik