Ozvočenje cerkva, sakralnih objektov in pokopališč

Posebnost: specifična oprema, namenjena sakralnim objektom.

Ozvočenje v cerkvah vam predstavljamo kar na primeru Župnijske cerkeve Sv. Terezije deteta Jezusa na Kodeljevem v Ljubljani.

Cerkev je delo slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Problem ozvočenja te cerkve je bila njena velika širina. Posledično smo v fazi projektiranja uporabili zvočne stebričke UNI2202. To so zvočniki dolžine 150 cm. Na 100 V vezavi imajo moč 60 W, en pa zadostuje za zvočno pokrivanje razdalje 15 m. Seveda smo morali paziti tudi na pravilno višino postavitve zvočnika.

Mikrofone smo uporabili na željo stranke. Na obeh ambonih smo uporabili kondenzatorske mikrofone CMX230, na oltarju pa smo uporabili CMX215/45 ter ustrezen podstavek.

Centralni sistem vsakega ozvočenja je predojačevalec in ojačevalec, ki nam zajet signal  mikrofonov obdela in pošlje na zvočnike. Ker je šlo za zahtevnejši objekt, smo uporabili digitalni ojačevalec PV-DSP 1AD 7.4. Naprava vsebuje nois gate, equilizer, supressor, limiter. Ojačevalec omogoča povezavo z računalnikom, s katerim inštalaterji nastavimo vse potrebne nastavitve.

Pri svojem delu se pogosto srečujemo ozvočenjem v zunanjih prostorih. Med njimi so zagotovo zelo specifična ozvočenja pokopališč.

Pogrebne slovesnosti se med seboj razlikujejo od kraja do kraja glede na krajevne danosti, navade tistih, ki vodijo slovesnost in udeležence pogreba. Ker se pri pogrebih redno zberejo večje množice ljudi, kar oslabi domet brezžičnih mikrofonov ter predstavlja oviro zvoku, nemalokrat pa hrup povzročajo še bližnje prometne ceste, je nujno potrebno kvalitetno in zmogljivo ozvočenje. Ker gre pri pogrebu za občutljive trenutke, ki ne dopuščajo popravkov, mora biti celoten sistem zelo zanesljiv, oseba, ki z njim upravlja, pa tudi primerno usposobljena.

Zvočnike običajno sektorsko razporedimo glede na površino pokopališča in po potrebi dobavimo tudi ustrezne nosilne drogove. Centralna enota je najpogosteje ojačevalec z mikrofonskim vhodom in vgrajenim predvajalnikom. Glede na lokalne potrebe izvedemo možnost sektorskega vklopa/izklopa zvočnikov. Uporabljeni zvočniki morajo nuditi ustrezno zaščito pred vremenskimi vplivi ter nuditi primerno kvaliteto za govore, predvajano glasbo in komorne nastope. Vedno se uporabi brezžični mikrofon, ki mora zagotoviti kvaliteto zvoka in zelo dober brezžični domet. Med drugim uporabljamo zvočne stebričke kot na primer AXIR O/W, zvočne troblje glasbene kvalitete kot na primer HS121 ali zvočne omarice WX502OB in ojačevalce COM24MK2 ali MA-125GU. Brezžični mikrofoni so pogosto izbrani iz nabora brezžičnih mikrofonov proizvajalcev AKG ali LD System.