Ozvočenje

Življenja brez ozvočenja si danes praktično ni več mogoče predstavljati. Priprava kulturnih, družabnih, izobraževalnih in tudi zasebnih dogodkov od organizatorja na vsak način terja tudi skrb za to, da se bo »dobro slišalo«. Toda stvar pogosto ni tako preprosta, kot izgleda na prvi pogled: različni prostori, dogodki in nameni zahtevajo različne pristope k ozvočenju in prav tu vam lahko Elektroakustika priskoči na pomoč z bogatimi izkušnjami. Poskrbimo lahko tako za projektiranje ozvočenja kot tudi za dobavo in seveda montažo vsega potrebnega.

 

  • Kaj je zvok?

Zvok je mehansko nihanje materije, slušna zaznava valovanja snovi. Nastane tako, da neka zunanja sila vzbudi delce določene snovi. Fizikalno zvok opišemo kot longitudinalno valovanje – to pomeni, da delci snovi, po katerih se širi, nihajo v smeri širjenja valovanja. Bolj domače povedano gre za valove nihanj pritiska, v katerih je zrak stisnjen in nato raztegnjen, ko se zvok oddaljuje od svojega vira. Glede na frekvenco zvok delimo na:

  • slišno področje, ki sega od 16 Hz do 16 kHz,
  • na infrazvok (do 16Hz) ter
  • ultrazvok (nad 16 kHz).

Območje človeškega glasu, ki ga človek pri običajnem govoru uporablja, se giblje od 500 do 4000 Hz.

Več si lahko preberete >> Tukaj

 

  • Kaj je ozvočenje?

Je sklop elektronskih naprav, ki ojača zvočno energijo z namenom, da se informacija (govor in glasba) sliši dobro in razumljivo.

 

  • Ali je pomembno kako postavimo ozvočenje?

Vsak prostor, ki ga želimo ozvočiti, zahteva svojo pozornost. Če gre na primer za ureditev ozvočenja v cerkvah, želimo doseči, da je v vsakem kotičku cerkve čim boljša razumljivost. To pa zahteva določeno poznavanje fizikalnih zakonitosti in veliko izkušenj.