LED osvetlitev

V naši ponudbi najdete pester izbor LED osvetlitve, prav tako pa vam lahko pripravimo celoten projekt in ga tudi izvedemo. Dva izmed večjih dosedanjih projektov sta osvetlitev cerkve na Sv. Višarjah in pa v župniji Sevnica.

Prednosti LED tehnologije:

 

1.Dolga življenjska doba

Življenjska doba LED diod je ŠESTKRAT daljša od CFL (kompaktnih fluorescenčnih sijalk) in ŠTIRIDESETKRAT daljša od žarnic z žarilno nitko. V življenjski dobi LED diode bi tako zamenjali najmanj 5 fluorescenčnih svetilk in 42 žarnic z žarilno nitko.

 

2.Energetska učinkovitost in večja svetilnost

Če primerjamo LED luči z ostalimi vrstami svetil v časovnem razdobju 50.000 h delovanja lahko pridemo do zaključka, da LED svetila porabijo do 57% manj električne energije od CFL (kompaktnih fluorescenčnih svetilk) in do 90% manj kot žarnice z žarilno nitko. LED svetila imajo po moči svetlobnega toka večjo svetilnost od ostalih vrst svetil. Ta  imajo do DVAKRAT svetilnost od CFL sijalk in do DESETKRAT višjo svetilnost od žarnic z žarilno nitko.

 

3.Okolju prijazna

Razsvetljava z LED tehnologijo je z energetskega in ekološkega vidika poimenovana tudi “Green Energy Lighting”, saj LED svetila ne vsebujejo strupenih snovi in jih je možno 100% reciklirati. Dolgo obratovalna doba pomeni, da lahko ena LED žarnica prihrani material in izdelavo 25 klasičnih žarnic.

 

4.Kakovost in trpežnost

LED svetila so zelo trpežna in zgrajena iz trdnih sestavnih delov, ki so zelo robustna in lahko prenesejo celo najtežje pogoje delovanja. Za razliko od standardnih in varčnih žarnic, LED diode ne vsebujejo plinov in so zato odporne na vibracije, udarce in zunanje vplive (na florescenčne sijalke vplivajo nizke temperature in jim zmanjšujejo življensko dobo).

 

5.Oddajajo manj toplote

LED svetila oddajajo devetkrat manj toplote, kot CFL? svetila, zato se ne morete opeči z dotikom izvora svetlobe.

 

6.Prilagodljivost

LED tehnologija omogoča različne barvne temperature bele svetlobe. RGB LED svetila lahko osvetlijo vaš prostor v kateremkoli barvnem tonu. LED svetila imajo tudi zelo visok faktor CRI, ki pove kako visoka je barvna reprodukcija v primerjavi z naravno svetlobo.

 

7.Ni omejitve za vklopno-izklopne cikle

Pogosto vključevanje in izključevanje LED svetilu ne zmanjšuje življenjske dobe. LED svetila ob vklopu zasvetijo s polno svetilnostjo in se jim ni potrebno ogrevati na delovno temperaturo.

Kako izbrati pravilno barvo svetlobe?

Sodobne sijalke lahko svetijo s toplimi ali hladnimi toni, ki se označujejo z barvno temperaturo in se meri v kelvinih (K). Višja kot je temperatura svetlobe v K, bolj hladno- bela je njena barva.

Specialne LED sijalke lahko spreminjajo ton bele barve od tople do hladne s pomoč regulatorja – dimmerja.

Večina ljudi zaznava topel spekter do 3.500 K. Med 3.500 in 5.500 K zaznavajo nevtralne barve (bela). Svetlobo nad 5.500 K pa zaznavajo kot hladno (podobno kot dnevna svetloba). Izbira barve je najbolj odvisna od nas samih, oz. od tega kaj nam je všeč in predvsem od namena uporabe:

  • Nežno rumena barva (do 3.500 K) – podobna klasičnim žarnicam z žarilno nitko, se priporoča za bivalne prostore.
  • Nevtralna bela barva (med 3.500 K in 5.500 K) – ustvarja nekoliko višjo svetilnost in se priporoča za delovne prostore, ker omogoča večjo zbranost pri delu.
  • Hladna bela barva (nad 5.500 K) – se priporoča za uporabo v zunanjosti, kot so dvorišča in trase, saj ne privablja mrčesa. V bivalnih prostorih svetloba hladne bele barve večinoma ni priporočljiva.