Naši koraki pri tretiranju zvočne absorpcije

Čeprav je vsaka soba drugačna in se vsak projekt obravnava po svojih individualnih posebnostih, obstaja nekaj preprostih načel, po katerih se ravnamo, da zagotovimo najboljšo raven zvočnega udobja pri vsakem od naših projektov. Čeprav izvedba ni vedno mogoča po željah naročnika, se trudimo doseči najboljši rezultat. 

1. Izračunamo, koliko kvadratnih metrov pokrivanja je potrebno za optimalno zvočno udobje. Ni potrebno, da je z akustičnimi materiali pokrit vsak delček   prostora – vedno se potrudimo, da čimbolj natančno izračunamo kaj potrebujete, da ni odpadkov, ko gre za materiale ali proračun🙂

2. Izbor kakovostnih materialov in pogovor s stranko o življenjskem ciklu tretiranega prostora – bolje je, da se pokrije manj prostora s kakovostnimi materiali, kot pa, da bi povsod namestili drugorazredne materiale.

3. Za optimalne rezultate je dobro pokriti najmanj 1/3 prostora z absorpcijskimi materiali (s kakovostnimi elementi lahko tudi manj ko 1/3). Naša akustična ocena pomaga določiti optimalno akustično obdelavo za pričakovan rezultat.

4. Akustično obdelavo se razširi kolikor je le mogoče – to zagotavlja, da se zvok absorbira iz čim več smeri.

5. Idealna je mešanica stropnih in stenskih plošč za akustično obdelavo. Tudi to zagotavlja, da se zvok absorbira iz različnih delov prostora in preprečuje odmev.

6. Izbira pravega akustičnega izdelka za pravo vrsto sobe – na primer sejna soba bi zahtevala visoko specifikacijo, medtem ko bi športna dvorana zahtevala materiale, odporne na udarce. Toda uporaba visoko udarnih plošč v sejni sobi bi bila neprimerna in obratno.

7. Dobro je razumeti vrsto prostora in vlogo, ki jo dobra akustika lahko igra v njem. Nekateri prostori potrebujejo »element življenja« v njih. Če se zvok preveč absorbira, to lahko uniči prostor in ta postane »suh«. V družbenih prostorih, kot so restavracije in v studiih, kjer je glas ključnega pomena, je nujno, da se najde ravnotežje med prevelikim odmevom in preveliko »suhostjo« v prostoru.