Najpogostejši vzroki slabe akustike

Veliko trdih površin:

Trde površine (gola tla in stene ter trdo pohištvo, kot so lesene in kovinske mize, stoli in pulti) niso hvaležni elementi za zvočno sliko. Več kot je trdih površin v prostoru, slabša je absorpcija zvoka. To je zato, ker se zvočni valovi ne absorbirajo v mehke materiale, ampak potovanje zvoka ustvarja hrupno in odmevajoče okolje.

Več virov hrupa:

Številni viri hrupa v kombinaciji znatno prispevajo k slabi akustiki. Človeško govorjenje in gibanje, zraven pa še poljubno število zvokov iz okolja, kot so telefoni, ceste, stroji, klimatske naprave in glasba lahko skupno ustvarjajo precejšen problem hrupnosti. Težava »koktejlzabave« je dober primer za to – nanaša se na težave pri razumevanju govora v hrupnih socialnih okoljih.

Visoki stropi:

Višji stropi navidezno povečajo glasnost v sobi –  zvok se izgubi v “mrtvi prostor” nad našimi glavami. To vodi tudi v višji odmevni čas, saj zvočni valovi potujejo dolgo pot, preden se odbijejo od trde podlage. Visoki stropi so torej slaba novica za akustiko prostora, če ta ni dodatno urejena.

Povzeto po: Resonics